Ankara


Turkiets huvudstad Ankara är en metropol och ligger mitt emellan det asiatiska och europeiska Europa. Det är en spännande stad där det moderna Turkiets historia och nutid är samlad.
Turkiets huvudstad Ankara, eller Ancyra, ligger mitt inne i Turkiets inland. Staden ligger strategiskt placerad mitt emellan det östliga Turkiet och det västliga Turkiet. Det verkar nästan som om staden har byggts enligt europeiskt ideal men med en mellanösternsjäl på insidan. Det är en härlig upplevelse.

Det bor nästan tre miljoner i denna metropol. När staden blev huvudstad vid Turkiets självständighetsförklaring år 1923 bodde bara omkring 30 000 människor här. Stadens utveckling har således varit enorm. Från början grundades Ankara av hettiterna och hette då Ankuwash. Anledningen till att staden blev huvudstad var att den var basen för Atatükrs kamp i turkiska befrielsekriget, ett krig som han också vann och som skapade det Turkiet vi möter på som besökare idag.

Som den storstad staden är, är Ankara fylld med saker att göra och uppleva. Shoppingen är extra bra här i Ankara och valmöjligheterna på shoppingstråk är enorma. Här finner man flera enormt stora basarer där man säljer allt mellan himmel och jord, och ibland lite därtill. Om man vill köpa något i basarerna gör man rätt i att pruta och att ta god tid på sig. Det är kutym att förhandla om priset och att dricka lite te under tiden. Prutandet i sig kanske inte är lika viktigt som det sociala i själva förhandlandet.

I Ankara finns en fantastiskt spännande arkitektur från modern tid som visar på influenserna såväl från öst som väst. Här finns också ett enormt kulturutbud med dans, musik och teatrar. Utanför de stora scenerna frodas talanger på gator och torg. Dessutom finns den gamla staden att upptäcka, Ulus. Här vindlar de trånga gatorna sig fram och är fyllda med små butiker där man säljer mattor, keramik, smycken och kryddor. Det moderna Ankara finner man i området Kizilay där man kan köpa allt som är nytt och på mode.

Om man är i Ankara under vintern kan man passa på att även besöka skidorterna vid Mount Elmadag. I bergen erbjuds förstklassisk skidåkning under vintertid. Man kan även med fördel använda Ankara som utgångspunkt till att upptäcka Turkiet då de flesta inrikesflyg avgår från stadens flygplats.

Det blir mycket varmt i Ankara under sommartid och besök vid den tiden rekommenderas bara för de tåligaste. Våren och hösten är den absolut bästa tiden att besöka staden. För att ta sig runt i staden är det lätt att stoppa en taxi. Priserna är mycket rimliga. I de centrala delarna finns en spårvagn som man kan ta. Det lokala bussnätet fungerar också utmärkt, och om man vill finns det små minibussar, kallade dolmus, som följer vissa speciella rutter.


Turkiet länkar

Alanya

Antalya

Kas

Kemer

Marmaris

Side

Turkiet

Turkiet länkar

Cirali

Datca

Kizkalesi

Patara

Avsallar

Ankara


  Huvudmeny   Thailand   Spanien   Turkiet   Grekland