Cirali


Cirali är utgångspunkten för den som vill finna den vackra naturen i Turkiet och de avkopplande stränderna. Här brinner också den olympiska elden från den eviga källan.
Cirali är en liten by som ligger i de sydvästra delarna av Turkiet utmed kusten. Det är en liten agrarby utmed stranden som inte gör mycket väsen av sig. Trots det söker sig många besökare till orten för att finna lugnet, naturen och grönskan.

Den lilla byns intresse för turister ligger främst i att den är förknippad med Olympos och inte minst med den eviga elden som går mellan de olympiska städerna. Området Olympos är en mycket vacker och grönskande dal fylld med historiska minnen från hellenistisk tid. Helt nära dalen ligger också det historiska berget Olympos.

Den eviga olympiska elden flammar dygnet runt, året runt i Cirali. Den brinner genom den tillförsel av metan den får, metan som kommer från jordens innandöme. Elden går under namnet Chimera och får aldrig någonsin släckas. I så fall dör den olympiska andan. I myten var Chimera en hemsk drake som sprutade eld. Ett besök hit är verkligen ett måste när man är i Cirali.

Omgivningarna runt Cirali är upplevelserika, särskilt i området Olympos och i Ulupinar. Här finns en mäktig natur att upptäcka och ett bördigt landskap där man odlar en mängd olika grödor, inklusive vindruvor. Insprängt i naturen kan man finna outgrävada efterlämningar av tider som flytt och med lite tur kan man till och med hitta en liten bit av en gammal antik artefakt. Men var snäll och ta inte med dig något. Även nästa generation vill uppleva denna härliga miljö, inklusive fornminnen.

Vill man ut och uppleva naturen kan man göra det genom att vandra, cykla, rida eller åka kanot. Det går även fint att klättra i bergen. Och att gå eller cykla är den enda vägen till Olympos. Det går nämligen inte att åka bil mellan Cirali och Olympos, för här finns ingen väg. Havet och branta klippväggar ligger i vägen. Men man kan komma dit genom att vandra.

Stränderna är lugna och behagliga. På stranden kan man finna Caretta Caretta, de utrotningshotade jättesköldpaddorna och deras nästen. Den vackra stranden är över 3 kilometer lång och vattnet är mycket klart och blått. Utmed kusten finns också flera olika vikar, perfekta naturhamnar och med stränder där man kan nästan helt för sig själv.

Cirali lockar en hel del turister till sig. Trots det finns det ingen känsla av turistort i staden. Det kanske beror på frånvaron av stora hotellkomplex? Man tar istället in på mindre hotell, vandrarhem och pensionat, vilket ger en mysig och inte minst billig vistelse. Extra roligt är det med de små trädhusen, byggda på höga pålar som man kan hitta utmed stranden. Om man vågar kan man hyra in sig i ett. Hit kommer främst personer som verkligen vill uppleva naturen och den historiska miljön.


Turkiet länkar

Alanya

Antalya

Kas

Kemer

Marmaris

Side

Turkiet

Turkiet länkar

Cirali

Datca

Kizkalesi

Patara

Avsallar

Ankara


  Huvudmeny   Thailand   Spanien   Turkiet   Grekland