DatcaDatca är en mysig semesterort omgiven av tallskogar och ligger bara två timmar från Marmaris utmed Turkiets sydvästra kustband. För att komma hit till udden krävs att man åker en vindlande liten väg genom bergen. Det gör Datca till ett litet otillgängligt ställe, skyddat från massinvasion. Istället får de som gör sig mödan en stor belöning i form av en riktigt gemytlig by med stor känsla och en lugn och härlig atmosfär.

Datca är huvudstaden i hela området som kallas vid samma namn som staden. I Datcaområdet ligger bland annat populära Marmaris och Icmeler. I hela området bor ungefär en halv miljon invånare och området består av en halvö. Själva staden ligger vackert utmed havet långt ute på en udde. Vart man än blickar, ser man kristallblått hav och långa stränder. Stränderna består av grus eller sand. Än längre ut på udden finner man den antika staden Knidos ruiner. En gång i tiden var detta en av antikens absolut rikaste städer. Här höll man även en vida berömd medicinutbildning.

De små vikarna och bukterna utmed halvön är speciellt uppskattade av de turister som lockas hit. Här kan man finna en riktigt enslig strand och bara njuta av tillvaron. Många guleter, typiska turkiska segelbåtar, anlägger bukterna för stilla ro i underskön natur.

En gång i tiden var detta ett område där pirater bodde och levde. Det var också ett område där man odlade vin framgångsrikt. Idag är man mindre stöldbelägna och man satsar istället på en stilla och genomtänkt turism. I markerna runt om i området odlas oliver, mandlar, frukt och grönsaker och man håller biodlingar. Från biodlingarna kommer en härlig honung. Traktens honung är idag en välkänd och uppskattad lokal produkt och mandlarna uppskattas vida omkring. De lokala produkterna används flitigt i köken till restaurangerna där de lokala rariterna kan avnjutas.

Semesterfirare som kommer hit är här för att njuta av god mat, härliga bad och vandringar i den vackra naturen som omger byn. De nya hotellen erbjuder härlig service och komfort utan att vara pråliga. Myndigheterna vårdar landskapet lika mycket som turisterna.

Vill man ta sig runt i området kan man välja buss eller båtturer. Man kan också hyra bil om man vill göra längre resor och kanske resa utanför den lilla halvön. Själva Datca är inte större än att man kan flanera omkring i staden. Man kommer lättast hit med buss från Marmaris eller med färja från Bodrum.


Turkiet länkar

Alanya

Antalya

Kas

Kemer

Marmaris

Side

Turkiet

Turkiet länkar

Cirali

Datca

Kizkalesi

Patara

Avsallar

Ankara


  Huvudmeny   Thailand   Spanien   Turkiet   Grekland