Kizkalesi


Kizkalesi är en lugn och behaglig semesterort utmed Medelhavet, där man kan känna historiens vingslag och njuta av härliga stränder. När man kommer hit förstår man varför turkarna själva väljer Kizkalesi.
Kizkalesi är en gemytlig ort utmed Medelhavets kust i de östra delarna av Turkiet. Staden ligger vackert belägen utmed en härlig sandstrand och i staden finns hela två borgar. Stadens namn kom så sent som för 85 år sedan. Man övergav faktiskt området under en längre tid, men området återupptäcktes i början av 1900-talet och det Kizkalesi som det ser ut idag började växa fram. Idag rymmer staden ungefär 14 000 bofasta och staden mottar en mängd besökare varje år.

Hela den lilla staden är fylld med spännande upptäckter av historisk art. Kizkalesi betyder Jungfruborgen och är en ort som ligger i sydöstra Turkiet. Borgen som har givit staden dess namn byggdes en gång i tiden av armenierna när de styrde över området. Jungfruborgen, som ligger på en ö 150 meter ut ifrån stranden, finns kvar och är en vacker sevärdhet som blickar ut över havet. Det finns ytterligare en borg i staden, Korykos, nästan lika vacker och intressant. Överallt hittar man också rester av romerska gator, bad och murar.

I Kizkalesis centrum finner man en mängd trevliga restauranger och drygt ett dussin hotell där man kan bo vid ett besök. Som antalet hotell antyder är detta ingen stor turistort utan snarare en plats där man kan finna lugnet och ron och i behagligt tempo upptäcka en del av den fantastiska turkiska historien och naturen. Utmed stranden kan man flanera och njuta av de härliga planteringarna, kanske köpa något av de försäljare som säljer smycken och allehanda varor eller bara njuta på ett café eller en restaurang. I restaurangerna serveras med fördel olika fiskrätter skapade av dagens fångst. Då området har en stor andel inhemska turister så är kvaliteten på maten extra hög. Det finns också några diskotek som man kan gå på om man har lust. Men det är definitivt inte därför man besöker Kizkalesi.

För den som är historiskt intresserad finns det ytterligare historiska sevärdheter att besöka även i de närmaste omgivningarna. I Elauissa-Sebaste finns flera romerska ruiner och ett härligt torg och i Kanytelis finner man ett bysantinskt Akropolis. Det finns också en sagolik natur att vandra och cykla igenom. Här och var finner man naturliga grottor att upptäcka.

Det som ändå kanske gör sitt för en besökare här är det gemytliga stämningen. Det är hit turkarna själva kommer för att semestra. Det var tänkt att svenska charterbolag skulle börja åka hit, men idén dog i sin linda. Men för turkarna är det här en etablerad och avslappnad semesterort.

Lättaste sättet att ta sig till Kizkalesi är med bussen från den större orten Mersin. Resan tar två timmar. Om man är i Antalya är resan längre, då tar bussturen hela sju timmar.


Turkiet länkar

Alanya

Antalya

Kas

Kemer

Marmaris

Side

Turkiet

Turkiet länkar

Cirali

Datca

Kizkalesi

Patara

Avsallar

Ankara


  Huvudmeny   Thailand   Spanien   Turkiet   Grekland