Patara

Lugn och ro, härliga stränder, spännande historiska sevärdheter och jultomten själv(!) inväntar besökaren när de kommer till den mysiga Medelhavsstaden Patara.

Patara är en mysig liten ort som ligger utmed Medelhavets kust i Turkiet. Patara är en av de städer som stoltserar med en rik och intressant historia som går tillbaka ända till antiken. En hel del av stadens gamla efterlämningar är fortfarande outgrävda. Man har helt enkelt inte hunnit och haft resurser att gräva fram allt. Patara är en perfekt plats för den som verkligen tycker om romersk historia och en vacker miljö. Hit har inga stora arrangörer hittat, utan här finns allt utan att bli alltför ”turistiskt”.

Patara hade en riktig blomstringstid redan under antiken. Staden räknades som det lykiska rikets största och viktigaste hamn. Här fanns dessutom Apollons orakel och ett vida berömt tempel. Apollons orakel var ett mäktigt orakel och inget annat orakel var viktigare och sannare, förutom oraklet i Delfi. Det gamla templet är en av många byggnader som ännu inte grävts ut ordentligt. Men det finns kvar här än idag.

Tack vare de gamla efterlämningarna som ingen tagit hand om är också Pataras strand en av de absolut minst exploaterade i hela området. Men det är också tack vare de gigantiska jättesköldpaddorna Caretta Caretta, som lägger sina ägg på stranden, som stranden hålls så väl skyddad. Stranden är nästan en och en halv mil lång och här finns skyddande sanddyner. Här kan man njuta av lata dagar utmed stranden utan att störas av någon. Många som rest runt utmed Turkiets kustområden anser att Patara kan skryta med att ha Turkiets allra vackraste och härligaste strand.

Och om det var från Finland eller Nordpolen som ni trodde att Jultomten stammar ifrån så har ni fel. Jultomten är faktiskt från Patara. I alla fall enligt myten om S:t Nicolaus. Han sägs ha bott här under 300-talet e Kr. Givetvis finns det ett jultomtemuseum att besöka här och överallt i staden kan man finna små tomtar att köpa som souvenirer. En lite annorlunda present att ta med sig hem kanske.

Om man vill göra en mysig utflykt kan man ta till apostlahästarna och promenera de knappa 20 minuterna från Patara till Gelemis. Det är en mysig fiskeby med härliga restauranger som serverar färsk fisk. Vill man ha mer fart och fläkt och kanske shoppa loss lite kan man lätt ta bussen till Kas. Kas är en livlig semesterort som ligger bara timmen från Patara.

Utbudet av restauranger är stort i Patara och här är det verkligen läckra mezes och läckra fiskrätter som står på menyn. Om man väljer att bo i Patara över sin semester ska man dock tänka på att välja ett hotell som ligger på en höjd. Här myser myggen av lättfångade offer nere vid strandområdet på kvällarna och det kan bli en plåga.


Turkiet länkar

Alanya

Antalya

Kas

Kemer

Marmaris

Side

Turkiet

Turkiet länkar

Cirali

Datca

Kizkalesi

Patara

Avsallar

Ankara


  Huvudmeny   Thailand   Spanien   Turkiet   Grekland